Tapahtumat 1–9/9

03.02.2023

SM-kisat Peurunka, Laukaa

SM-kisoihin Laukaan Peurungassa 3.-5-2.2023 voi ilmoittautua, yhdistys maksaa osallistumismaksut.

23.01.2023

MM-kisat Bled Slovenia

MM-kisoihin 23.1.-29.1.2023 voi ilmoittautua. Yhdistys maksaa osallistumismaksut. Matkatoimisto MatkaMieli on tehnyt tarjouksen yhteismatkasta, maksu 900 €. 

Tiedustelut Riitta Lampela p 050 5500824 tekstiviestillä

08.01.2022

Kokkilan kisat

Salon seudun talviuimarit järjestävät perinteiset Kokkilan kisat 8.1.2022. Ohjelmassa rintauinti 25m ja 50 m sekä viestiuinti 4 x25 m rintauinti. Tarkemmat tiedot Googlesta Kokkilan kisat 2022. Pyritään järjestämään yhteiskuljetus. Tiedustelut p 050 5500824 ( soittopyyntö tekstiviestillä)

01.02.2019 Turku, Aurajoki

Talviuinnin SM-kisat

SM-kisat 1.-3.2.2019 Turun Aurajoessa lähellä linnaa. Lajit 25m ja 50 m rintauinti, 25 m vapaauinti, 4x25 m rintauintiviesti.

Meriuimareille kisasta 7 mitalia. 50 m rintauinti: Riitta Lampela 1. 25 m rintauinti: Riitta Lampela 1. Mervi Valta 1. Soile Ollikainen 2. 25 m vapaauinti: Soile Ollikainen 1. Riitta Lampela 2. Mervi Valta 3. Mukana 24 meriuimaria. Hyvin järjestetty kisa Aurajoessa lähellä Turun linnaa. Kiitos kaikille osallistujille ja kannustajille!

06.03.2018 Tallinna

Talviuinnin MM-kisat Tallinnassa

Talviuinnin MM-kisat pidettiin Tallinnassa 6.3.-10.3.2018. Kisa-alue oli vanhankaupungin satama-altaassa. Lajeja peräti 10, rintauintia, vapaauintia ja 25 m perhosuinti. Perinteinen 25 m rintauinti perjantaina 9.3. Lisää tietoa tuloksista netistä wswc 2018, starting lists kohdasta.

Meriuimarireista: Riitta Lampela, 100 m, 50 m ja 25 m rintauinti 2. sijat,50 m ja 25 m vapaauinti 5.sija.  Soile Ollikainen 25 m perhosuinti 3. 25 m rintauinti 5.sija. Mervi Valta 25 m vapaa, 25 m ja 50 m rintauinti 6. 5. ja 4. sijat.

Kova kisa, hyvin pärjäsivät muutkin 11 meriuimaria.

Seuraavat maailmanmestaruuskisat 2020 Slovenian Bledissä.

09.02.2018 Ähtäri

Talviuinnin SM-kisat Ähtärissä

Talviuinnin SM-kisat pidettiin Ähtärissä 9.2.-11.2.2018. Perinteisen rintauinnin 25 m lisäksi kisattiin myös 25 m vapaauinnissa ja 50 m rintauinnissa. Kisoihin osallistui 15 meriuimaria. Saaliina kuusi mitalia: Riitta Lampela, sarja 70 v + kultaa kaikista kolmesta lajista, Mervi Valta, sarja 55-59 v 25 m rintauinti kultaa, 50 - 59 v rintauinti 50 m hopeaa, Soile Ollikainen 70 -74 v rintauinti 25 m pronssia. Talviuinti SM 2018 otsikolla löytyy lisää tuloksia ja kuvia kisoista. Ähtäriläiset olivat onnistuneet hyvin järjestelyissä, pandat jäivät kuitenkin näkemättä niiden karanteenin takia.

Seuraavat SM-kisat pidetään Turussa ensi vuoden helmikuussa.

09.03.2016 Tyumen, Länsi-Siperia, Venäjä

MM-kisat 2016

Talviuinnin MM-kisat järjestettiin ensimmäisen kerran Venäjällä. Tyumen sijaitsee kuuluisan Siperian radan varrella. Kaupungin halki virtaa Tura-joki, Ob-joen sivuhaara. Kaupunki on perustettu  1500-luvulla ja jo 1200-luvulla siellä on ollut Tsingis-kaanin sotajoukkojen tukikohta.

Jokeen oli rakennettu 10-ratainen avantouintipaikka. Osallistujia oli n 1300 42 eri maasta. Lajeja oli lisätty edellisistä Latvian Jurmalan ja Rovaniemen kisoista. Rintauinteja oli 25 m ja uutena 50 m. Vapaauinteja oli 25 m, 50 m ja 450 m ja uusina 100 m ja 200 m. Viimeisenä päivänä perinteiset viestiuinnit. Paikka oli hyvin toimiva, uinnin jälkeen pääsi lämmittelemään neljään paikalle tuotuun tynnyrisaunaan ja paljuun. Tura-joki on ollut tiukasti jäässä ja radalla oli välillä jäähileitä. Uimareiden rekisteröinti takkusi melko lailla ja tulospalvelussakin oli jonkin verran toivomisen varaa, muuten järjestelyt toimivat pääosin hyvin. Sää suosi kisaa, aamuisin oli pakkasta kymmenisen astetta, mutta sää lämpeni päivisin plussan puolelle, aurinko paistoi suurimman osan aikaa.

Meriuimareita oli matkassa seitsemän, Riitta Lampela, Kaija Walkama, Marjut Koskela, Kirsti Kotaniemi, Sari Haarala, Tuula Enarvi ja Christo Motz, venäjäntaitoinen Santtu Haarala huoltajana. Järjestäjien puolelta meillä oli myös oma opas, Yana, koko ajan, todella hieno juttu! Kaupungissa ei ole kovin paljon nähtävyyksiä. Kisaurakoinnin jälkeen kävimme lähellä sijaitsevan kuumien lähteiden kylpylässä, veden lämpö oli 40 astetta, näin tottumattomalle melkein hurjempi kokemus kuin jäinen Tura.

Tuloksiin voi olla tyytyväinen, meriuimareille seitsemän mitalia ja muutama "pistesija".

Riitta Lampela: 2. 25m ru, 1. 50 m ru, 2. 25 m vapaa,       3. 50 m vapaa

Kaija Walkama: 3. 25 m ru, 3. 50 m ru

Marjut Koskela: 3. 50 m ru

Kisakuvia ja tuloksia löytyy netistä winterswimming2016.ru

Siperia "opetti" että kannatti tehdä matka, hieno kokemus!

19.11.2011

Meriuimarit ry. täytti 20 v.

Meriuimarit ry. perustettiin vuonna 1991 joulukuun ensimmäisenä päivänä. Sitä juhlittiin Ravintola Kaisaniemessä 80 hengen voimin. Juhlaa vietettiin "perhepiirissä" hyvän ruuan, laulun ja soiton ja muisteloiden merkeissä. Mukana oli monta alusta asti mukana ollutta mm. idean toteutuksen alkuunpanija ja ensimmäinen pj. Helmi Leinonen ja sihteerinä toiminut Inga-Lill Heiman sekä pitkäaikainen pj Mikko Jauhiainen.

Tässä suurinpiirtein pj. Riitta Lampelan juhlassa pitämä puhe:

Hyvät Meriuimarit

Kaksikymmentä vuotta sitten joukko kylmän veden ystäviä päätti: nyt sen on järjestyttävä, paikan, jossa myös itähelsinkiläiset voivat harrastaa talviuintia. Siihen mennessä mahdollisuuksia harrastukseen Helsingissä oli vain keskustassa ja Lauttasaaressa.

Syksyllä itähelsinkiläiseen ilmaisjakelulehteen Helmi Leinosen laittama kutsu sai sen verran väkeä liikkeelle, että Puotilan kartanossa 21.11. 1991 pystyttiin päättämään talviuintiyhdistyksen perustamisesta. Perustava kokous pidettiin Rastilan majalla 1.12. 1991, paikalla oli 21 henkilöä. Aktiivinen yhdistystoiminta aloitettiin välittömästi ja jo 5.12. 1991 lähetettiin kaupungin liikuntalautakunnalle kirje meriuimarit ry:n nimissä. Kirje on säilynyt arkistossa, tässä siitä otteita:

Talviuinnin ja avantouinnin mahdollisuuksien parantamiseksi kaupungin itä- ja kaakkoisosissa olemme perustaneet yhdistyksen Meriuimarit ry....Tämä perinteisesti suomalainen harrastusmuoto on viime vuosina alkanut selvästi kiinnostaa myös nuorempia ikäluokkia. Kenties sen koetaan tarjoavan ajan henkeen soveltuvan, terveellisen vaihtoehdon monille esineellistyneille liikuntamuodoille.... vastikään olemme saaneet liikuntavirastolta tiedon, että toivomallemme Marjaniemen uimarannalle olisi tulossa lämmin pukeutumistila    Olemme kartoittaneet pitkäjännitteisen suunnittelun pohjaksi talviuinnin tarpeet:
Pukeutumissuojat naisille ja miehille
Kompressori avannon auki pitämiseksi
Suojien lämpö ja valaistus
WC ja suihkutilat
Mahdollisuuksien mukaan myös sauna
Toteutuksen tulisi olla riittävän laadukas puhtaanapidon ja yleisen hygienian onnistumiseksi. Edellä esitetty antaa ensi alkuun vaikutelman kovin korkeasta vaatimustasosta. Marjaniemen uimala palvelisi ympärivuotisessa käytössä noin kolmasosaa kaupungin asukasmäärästä. Keskeisen sijaintinsa javeden puhtauden ansiosta se on suosittu uintipaikka kesäisin.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Helmi Leinonen, Mika Lindroos ja Inga-Lill Heiman.

Melkoisella vauhdilla jäsenmäärä kohosi ja kymmenessä vuodessa päästiin liki kahdeksaansataan. Sen jälkeen jäsenmäärä on asettunut tiukasti 800 ja 900 välille. Jatkuvasti on tullut uusia jäseniä, tänäkin vuonna yli 90. Samalla eronneita, muuttaneita, vanhemmasta päästä lopettaneita ja heitä, joista aika on jättänyt, on ollut suurinpiirtein saman verran.

Alkuperäinen tarvelista on toteutunut ajan mittaan suurelta osin. Sauna on jäänyt pois laskuista ja jääkin varmaan vielä melkoiseksi ajaksi eteenpäin, sen hankkiminen on ihan eri luokan juttu. Se vaatii ison investoinnin ja toimiakseen vakituista henkilökuntaa. Hankkeeseen ei yhdistyksemme nykyisen 20  euron vuosijäsenmaksun puitteissa voi ryhtyä, se vaatisi erilaisen toimintamallin. Hyvä puoli nykytilanteessa on kuitenkin juuri se pieni jäsenmaksu, kynnys aloittaa talviuintiharrastus on tarpeeksi alhainen. Mahdollisuus uintiin ja uimakopin tarjoamiin palveluihin on ympärivuorokautinen ja lähes läpi koko vuoden. Viime vuosina onkin uimakautemme pidennetty käsittämään koko muu aika lukuunottamatta Liikuntaviraston valvomaa kesäuintikautta. Ympärivuoden uimareita onkin joukossamme runsaasti ja sateisina kesäpäivinä he ovatkin melkein ainoat uimarannan kävijät.

Hygieniaan oleellisesti vaikuttavan wcn saaminen kesti yllättävän kauan, mutta se on nyt hyvä ja toimiva. Suihkun saa vain kesäaikana ulkona, mutta veden laatu on suureksi osaksi ollut erittäin hyvä. Meren suola ja levä tekevät myös hyvää iholle.

Uudistusten toteuttaminen rannan rakenteisiin on välillä ollut ongelmallista. Laituri on ollut paikalla jo kaksikymmentä-luvulla ja uimakoppikin on peräisin vuodelta 1948. Silloin  marjaniemeläisseura Merimelojien uimajaosto perusti oman uintiin keskittyvän seuran Marjaniemen uimarit ry. Laiturialuetta ja pihaa on pikkuhiljaa saneerattu, ovet ja lukitukset on vaihdettu ja sisätiloissa tehty parannuksia. Niiden tiimoilta Yhteydet Liikuntavirastoon ovat toimineet hyvässä yhteishengessä, tosin joskus on ollut toiveista hieman joutuisammasta toteutuksesta.

Toimintaa on jatkettu pitkälti samoissa merkeissä kaikki nämä vuodet. Lisää jäseniä on houkuteltu avoimien ovien päivänä. Yhdessä on tehty suuren suosion saaneita retkiä lähialueen avantouintikohteisiin. Osanottajia on riittänyt sekä SM- että MM-kisoihin. Ensi vuonnakin on lähdössä osallistujia sekä MM-kisoihin Latvian Jurmalaan ettäSM-kisoihin Nokialle. Yhdistyksen kokousten yhteydessä, joita viime aikoina on usein pidetty lähinaapurissa sijaitsevassa Kehitysvammatuki 57 ry:n tiloissa, on ollut ohjelmaa mm. on tutustuttu näkövammaisten Iiris-keskukseeen, kuultu esitelmää avantouinnin vaikutuksista ja Itämeren öljyntorjunnasta jne. Parin vuoden aikana on myös ollut mahdollisuus parantaa uimataitoaan Itäkeskuksen uimahallissa järjestetyillä uintitekniikkakursseilla. Tämänkokoisessa yhdistyksessä on jäseniä, joille riittää pelkkä perustoimintaan osallistuminen ja sitten on se ryhmä, joka haluaa aktiivisemmin olla mukana vaikuttamassa ja järjestetyissä tapahtumissa. Me tarvitsemme molempia.

Olen vakuuttunut, että saamme harrastuksestamme terveyttä ja hyvää mieltä nyt ja jatkossa. Muumisatujen kertoja Tove Jansson oli myös talviuimari. Kun talviuntaan nukkuva Muumipeikko yllättäen kerran heräsi ja lähti tutustumaan talveen, hän kohtasi yllättävän näyn: Hemuli ui jäisessä purossa ja huikkasi ällistyneelle Muumipeikolle:

Kun avannossa polskuttaa, niin turhat tuumat hatkat saa.

Riitta Lampela

Meriuimarit ry. pj

kauden 2021-22 talviuintikisoja

SM / EM-kisat Laukaan Peurungassa 4. - 6. 2. 2022

MM-kisat Petroskoissa 12. viikolla 2022

Paikalliskisoista tiedotetaan nettisivuilla ja ilmoitustauluilla

Tiedusteltu kisoista: Riitta Lampela p 050 5500824 (tekstiviestillä)

Tapahtumat 1–9/9